Vilket elbolag betalar bäst för solel?

solar power plant in construction

Många konsumenter har förstått att vi har makten att visa elbolagen att vi vill ha fossilfri och bra el för klimatet. Det är bra och ju fler som ställer krav på att få förnybar energi desto snabbare kommer omställningen att gå. Det finns till och med elbolag som betalar sina kunder för den el de producerar och överskottet. Det kräver då att man själv producerar sin el och det kan man göra nu med solceller på taket. Har du installerat solceller på taket så har du gjort en bra investering. Det kommer ta några år innan du har sparat ihop det du la ut på att köpa in solcellerna men efter det så kommer du att tjäna pengar på det. Särskilt om du väljer ett elbolag som betalar för din överblivna el. Då kan det bli som en liten sidoinkomst.

Flera olika bolag erbjuder bra villkor

Det är svårt att nämna ett bolag som det absolut bästa för att få betalt för el. Det har att göra med vad försäljaren och du kommer fram till och det är ett konstant prutande hit och dit. De kommer att lägga sig så lågt som möjligt men ändå vilja betala lite mer än konkurrenterna för att du ska vilja välja deras bolag. Det är därför viktigt att du kollar runt bland olika bolag och att du inte bara väljer det första bästa. Det riskerar du att förlora en del pengar på. Det vanliga är hur som helst att elbolagen betalar mellan 25 och 40 öre per kWh du kan producera i överskott. Några bolag som du bör kolla upp som betalar för ditt överskott är Falkenberg Energi, Göteborg Energi, Telge energi och Skellefteå kraft.

Installera solpaneler rätt

Det finns vissa saker du ska tänka på när du installerar dina solceller. Du kommer naturligtvis att få hjälp med allt detta av en firma som sysslar med att installera solceller men om du väljer att göra det själv så är det bra att tänka på en del saker. Se till att täcka så stor yta som möjligt av ditt tak. Det är enkel matematik att ju fler paneler du har, desto mer el kommer du att producera. Det är en engångskostnad att installera så var inte snål och täck halva ytan. Det kommer inte att betala sig i längden utan det är värt att ta den sura kostnaden en gång och sedan kunna sälja allt sitt överskott varje månad. Likadant är det med att köpa det billigaste som går att hitta. Du får till stor del vad du betalar för och köper du det billigaste så riskerar du att få nöja dig med dig lägre kvalitet och det vill du inte. Kolla så att ditt tak klarar av vikten. En investering i solceller sägs spänna över minst 30 år och då måste du ha ett bra tak som klarar detta över tid. Placerar du dem själv så välj en plats där det är optimalt med sol. Det kan göra stor skillnad.