Vilket elbolag är bäst för dig?

A powerful lightning strike, a demonstration of the power of nature.

Att välja elbolag kan kännas lite krångligt för vissa. I denna artikel kommer vi gå igenom vilket slags elbolag som är bäst val för dig.

Du som konsument har olika kriterier för det mesta. Inte minst när det kommer till något som rör ditt hem, i detta fall el. Som konsument kollar man på priset, så kallad grön el (hållbarhet ur miljösynvinkel) och kundtjänst från elbolaget det handlar om. Det varierar självkklart från person till person vad man väljer att prioritera högst. Många vill gärna tänka grönt och betala lite extra för det och många tvärtom.

så vilket elbolag ska jag välja?

Det finns ett hundratal olika elhandelsbolag idag och alla har olika priser samt erbjudanden för dig som konsument. Det kan även bero på var du bor geografiskt. På vissa områden har olika elbolag andra priser och kvaliteter. För att enkelt få fram det som kan vara det bästa elavtalet för dig är att gå in på olika jämförelsesajter alternativt ringa till olika bolag och jämföra avtal.

Hur vet jag vilket elbolag som är bäst för mig?

Som sagt så kan du kolla och jämföra priser och egenskaper på olika jämförelsesajter. Det bästa du kan göra är att själv vara påläst och ta reda på så mycket information som möjligt för att sedan kunna ta det bästa beslutet för dig själv. Surfa runt på internet, prata med vänner och bekanta, vad har de för elavtal? Du kan även kolla upp reccensioner från andra kunder och därefter få en känsla vad det är för företag.

Fast eller rörligt pris?

Det finns både för- och nackdelar med fast och rörligt pris på ditt elavtal. Det säkraste alternativet är fast pris. Du binder upp dig på ett fast pris under en period, det kanske är lite högt men du känner att du inte vill riskera ett rörligt pris, då det verkligen kan vara toppar och dalar. Är du en kosument som gillar att ha kontroll och inte vill ha oväntade överraskningar angående din ekonomi är fast pris det bättre alternativet. Är du tvärtom och inte har något emot att ta risker så kan rörligt pris passa dig. Har du rörligt elpris kan du även ha möjlighet att skaffa ett avtal med timmätning istället för månadsmätning. På så sätt kan du styra din förbrukning till de timmar när elen är som billigast.

Uppsägningstider och energikällor

Ibland kan det skilja sig mellan olika elföretags uppsägningstider. det kan vara allt från en vecka, 1 månad eller 3 månader. Det kan även finnas ett fast datum då du senast måste säga upp din el. Detta är något som tydligt ska framgå i ditt avtal, så det är viktigt att du alltid kollar igenom ditt avtal för att undvika dåliga överraskningar.

värnar du även om miljön väldigt mycket så kan du faktiskt själv välja energikälla. Detta är något som de flesta elbolag erbjuder konsumenter idag. Du kan till exempel välja mellan 100 procent vatten, vind eller solkraft. Elbolagen köper då in den mängd el som motsvarar din årsförbrukning av den energikälla du har valt. Det betyder alltså att du bidrar till förnybar elproduktion.