Att byta elbolag

Ibland förändras livet och tjänsterna man en gång valde känns inte relevanta längre. Att välja elbolag kan kännas krångligt för många. Det dyker ständigt upp nya erbjudanden och du kanske inser att det är dags att byta elbolag. Ett annat elbolag kanske har bättre priser, bättre erbjudanden eller bättre villkor. Oavsett anledningen varför du vill byta elbolag är det den situationen som de flesta hamnar i någon gång i livet. Hur man går tillväga för att byta elbolag kan variera beroende på vilket bolag du vill byta från och till, men här kommer några tips på hur du kan gå tillväga.

Kolla uppsägningstid och bindningstid för ditt nuvarande elavtal

Detta tips gäller för alla typer av abonnemang och är något alla är skyldiga att följa. Informationen brukar vara lätt att ta reda på direkt på hemsidan, alternativt sparat i din inkorg/brev du fått hem med avtalet. Om du har svårt att hitta informationen är det bara ett samtal bort då kundtjänst brukar vara lättillgängligt. Vissa elbolag har en automatisk avtalsförlängning som kan vara bra att ha koll på. Här kan du behöva säga upp avtalet lång tid i förväg, innan du kan teckna ett nytt avtal med ett annat elbolag. Gör du ett avtalsbrott, dvs inte följer uppsägningstiden/bindningstiden korrekt, kan du bli skyldig att betala en avgift till ditt tidigare elbolag.

Se över alternativen på marknaden

När du sett över ditt nuvarande avtal är det dags att se över vilket nytt elbolag du vill byta till. Kanske har du redan bestämt detta i förväg, men det är ändå bra att jämföra priser och villkor. Förutom priser och villkor kan det även vara bra att titta på kundnöjdheten. Efter detta är det dags att teckna nytt avtal med ditt nya elbolag. Ofta kan detta göras enkelt via hemsidan. Är det svårt att navigera går det alltid att kontakta kundtjänst och få hjälp den vägen.

Säga upp avtal

Vissa elbolag tar på sig att själva säga upp ditt gamla elavtal hos ditt gamla elbolag genom en fullmakt. Trots detta skadar det inte om du själv säger upp avtalet. Framförallt om det handlar om automatisk förlängning av avtal vill du vara säker på att du inte står och betalar för två elavtal samtidigt och är fast under en längre tid. Hur du går tillväga för att säga upp ett avtal kan variera. Det brukar gå att göra det mesta digitalt nu för tiden, men det beror också på bolaget. Läs på hemsidan och ring kundtjänst vid frågor.

Efter detta skede informerar ditt nya elhandelsföretag ditt elnätsföretag om bytet.

Tjänster som hjälper dig byta elbolag

Idag finns det flertal tjänster som hjälper dig i processen med att jämföra och byta elavtal och får elbolagen att tävla om kunderna. Vissa tjänster ger dig endast möjlighet att jämföra olika typer av avtal, medan andra hjälper dig med hela processen och hittar det bästa priset för dig. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som har svårt att välja elbolag och veta vilket som är bäst just för dig.