Vilket elbolag har jag?

voltage lines and green agricultural landscape on a sunny day

Vet du inte vilket elbolag du har så bör du ta reda på det. Det går att spara en hel del pengar på att välja det bästa elbolaget och dessutom så är det viktigt för många att veta varifrån deras el kommer och vill ha miljövänlig el. Det är bra att fler och fler konsumenter blir medvetna om att deras val gör skillnad i hur Sverige väljer att producera el. Om fler efterfrågar el så kommer produktionsbolagen att förstå att det är viktigt att vi producerar mer och mer fossilfri el.

Ta reda på ditt elbolag

Om du inte vet vilket elbolag du har så är det ganska enkelt att ta reda på. Någon gång måste du betala för elen och då är det bara att leta reda på den senaste fakturan så kommer du att få reda på vilket elbolag du har. Det kan vara genom Kivra eller pappersfaktura men att du betalar för elen är säkert. Har du slängt den senaste pappersfakturan så kan du i värsta fall bli tvungen att vänta på nästa faktura och då får du reda på vilket elbolag du har. Det är inte säkert att du har samma leverantör för ditt elnät som den du köper elen av. Det kan vara så att det är olika bolag och då får du två fakturor. En för förbrukningselen och en för den fasta kostnaden och själva elnätet.

Elnätsavtalet är antagligen redan tecknat även om du flyttar till ett nytt hus. Det är väldigt sällan det finns hus eller lägenheter i Sverige helt utan elnätsavtal och att du då ska stå utan el. Det kan dock såklart hända om du inte betalar fakturorna, då kan elen komma att stängas av.

Hitta bättre, billigare el

Vill du hitta ett bättre avtal för din el än du har nu så är det oftast väldigt enkelt. Det finns företag som arbetar enbart för att du som kund ska få så bra priser som möjligt. Då kontaktar du bara ett sådant företag och ger dem fullmakt och sedan så kommer de att göra allting åt dig. De förhandlar priset och byter också bolag. Du får välja vad som är viktigt för dig, är det bara priset eller bryr du dig också om varifrån din el kommer? Du kan välja att enbart få el från förnybara källor och det är något som de flesta bör göra. Vi som konsumenter har makten att sätta press på elbolagen på det sättet.

Bara genom att byta elavtal då och då så kommer du att få bättre avtal. Har du lite koll på vad du betalar så kommer du inte att byta till något dyrare. Då måste andra elbolag antingen matcha eller gå under det avtal du har, annars kommer du ju inte att byta. På så sätt kan du pressa priserna själv och du behöver inte använda dig av externa tjänster. Du kan välja att antingen ha ett rörligt eller låst pris och om du vet att priset för el är synnerligen billigt så bör du låsa det.