Fräscha upp köket genom att olja köksbänkarna

Om du har köksbänkar i trä hemma vet du att de kräver ett visst underhåll. Med tiden blir de repiga och får fläckar, det är oundvikligt. Skärbrädor skyddar en del, men eftersom verkligen allt vi sätter på köksbänkarna ger spår på något sätt så finns det alltid några repor eller fläckar som förstör helhetsintrycket. Som tur var är så är det inte svårt att själv fräscha upp köksbänkarna.

Rengör ordentligt

Det är viktigt att rengöra bänkarna ordentligt innan du börjar sanda. Ligger det skräp kvar kan det skapa nya djupa repor eller gropar. Använd gärna en mikrofiberduk som verkligen får bort allt. Om du använder en fuktig trasa, se till att bänkskivorna är helt torra innan du börjar sanda.

Sanda ner dem

När du ska sanda köksbänkarna börjar du med ett grovt sandpapper och arbetar sedan ner till ett finare sandpapper. Det grova sandpappret får bort den översta ytan och alla fläckar och repor. Det fina sandpappret ger en fin yta som ger ett bra slutresultat. Torka bort slipdamm med mikrofiberduken.

Dags att olja

Du kan olja med en miniroller eller en pensel, men det är lättare med roller och det ger ett jämnare resultat. Du ska olja två gånger och var noggrann med att låta det första lagret torka innan du oljar igen. Finns det dammkorn och fiberresning på ytan kan du slipa lite innan du fortsätter med det andra lagret. Torka även av med en mikrofiberduk.

När du ska välja olja finns det framförallt två alternativ. Många gillar oljor gjorda av hampa, som tillverkas genom att man pressar hampafrön. Hampaolja är en uttorkande olja som hårdnar till en solid film när den exponeras för luft, så det ger träet ett fysiskt skydd. Det är även enkelt, giftfritt och säkert att applicera.

Linolja är ett annat populärt alternativ som också är giftfritt, naturligt och ger träet ett underbart utseende. Linolja tränger djupt ner i träet och skydd på samma sätt som hampaolja. Den doftar även väldigt gott. Välj kokt linolja istället för rå linolja, eftersom den kokta linoljan har större molekyler som gör att den torkar snabbare och ger en glansigare yta.