Låt inte fukt ta över ditt hem

Fukt är ett stort problem i de flesta svenska hem, särskilt under de blöta månaderna. Kondens är den absolut vanligaste formen av fukt och orsakas ofta av bristande uppvärmning och för lite luftflöde i fastigheten. Du får mindre fukt och efterföljande mögelproblem om du håller ditt hem varmt, ventilerar ordentligt och minimerar mängden fukt du släpper ut i luften.

Stigande fukt är ett annat problem. Det är vatten som kommer in i en struktur från grunden. Håll utkik efter skadade golvlister, ruttnande golv, fläckig puts och tapeter som flagnar. Inträngande fukt är när vatten kommer in genom en byggnad från utsidan. Det kommer genom väggarna och skapar fläckar och mögeltillväxt. Defekter i rännor, dålig byggkvalitet och fasader kan vara orsaker. Stigande fukt är mer av en strukturell fråga där att ta in en expert är ditt enda alternativ, eftersom det gäller själva byggnadsstrukturen. Den här typen av problem är mycket värre.

Förebygg att det blir fuktigt inne

Det är bra att vara väl insatt i hur man förhindrar att fukt smyger sig in. Det kan hända i vilken fastighet som helst, hur dyr eller välskött den än är. När fukten verkligen har satt sig bör du fundera på om du måste bygga om ventilationen hemma eller om du kanske behöver en avfuktare. Kolla gärna med experter som till exempel Avfuktningsteknik på https://avfuktningsteknik.se/ för att se vilka tips de kan ge och hur de kan hjälpa dig att avfukta ditt hus.

Så här kan det bli fuktigt:

Kondensering

När temperaturen sjunker stiger kondensen, vilket skapar fukt på fönster och andra ytor i hemmet.

Du kanske märker det på morgonen – det är det första tydliga tecknet på att du snart kan vara i trubbel; fukt och mögel kan bli nästa resultat och det kan komma hastigt. Andra faktorer kan vara läckande rör, översvämmande avlopp och dålig ventilation.

Torka av fönster och fönsterbrädor för att ta bort fukt, mögel och smuts. En fönsterskrapa är ett bra sätt att göra det på och du kan kombinera det med svampdödande medel. Mögel kan du ta bort med vinäger eller anti-mögelspray.

När du ser svarta prickar av mögel, torka av det med en mild klorinlösning eller ett antisvampspray. Du kan behöva göra detta minst två gånger i månaden på vintern.

Matlagningsånga

Det här är något att hålla koll på. Ånga byggs upp och orsakar kondens, eftersom varm luft blandas med kyla. Se till att du täcker kastruller när det behövs och använd spisfläkten.

Ventilation

Att öppna fönster är alltid en bra idé för att ventilera ut rummen då och då. Genom att öppna fönster och dörrar någon timme varje vecka kan du undvika de allra värsta fuktproblemen. När ventilationen är dålig försvinner aldrig fukten.

Isolering

Ditt hem bör ha tillräckligt med isolering. Gamla fuktfläckar på väggar kan vara grogrund för otäcka saker. Om det finns stora områden som är isolerade måste du isolera dem eller prata med en byggnadsingenjör.

Uppvärmning

Värm ditt hem till en rimlig värmenivå för att undvika att fukt byggs upp på vintern. Om du inte vill värma upp hela ditt hem, håll dörrarna stängda i ouppvärmda rum. Fukt älskar kyla, så även om det kostar att hålla värmen på hemma kan det kosta mindre än att renovera framtida skador.