Så här mycket sparar LED-lampor

LED-lampan är mycket energieffektiv och har nästan helt tagit över från den vanliga glödlampan, trots att den sistnämnda har använts i nästan hundra år. LED står för ljusemitterande dioder och lysdioderna i en LED-lampa kräver mycket mindre energi än glödlampan och halogenlampan.

LED-lampor finns i både varma och kalla färger, vilket gör det enkelt att använda dem i alla olika rum. Lamporna kan dimmas och passar därför både för funktionell och stämningsfull belysning. För att få tips om hur du kan planera lampplaceringen i hemmet, se här för att få tips och inspiration för vilka lampor som kan passa i hallen eller andra rum. LED-lampor har även bra färgåtergivning och det går att styra färg och ljusstyrka med en färgkontroll. Glödlampor har bara en färg och därför är LED-lampor överlägsna när det kommer till belysning.

Sparar hundralappar

Jämfört med vanliga glödlampor använder en LED-lampa ungefär 80 procent mindre energi. Det ligger ungefär på samma procent jämfört med halogenlampor. Om man jämför en LED-lampa på 4,2 watt och en glödlampa på 40 watt kan man se hur stor skillnaden kan bli på elräkningen. Båda alternativen ger samma mängd ljus. Om lamporna lyser i ett helt år så kostar glödlampan 350 kronor och LED-lampan kostar 37 kronor.

Inga lampor tar egentligen särskilt mycket i energi i ett vanligt hem, om lamporna släcks när de inte används. För lampor som lämnas på under stora delar av dagen och natten kan det vara bättre att välja LED. Fasadbelysning och dekorationsbelysning till jul är exempel på det. Företag som har stora lokaler och måste använda många lampor kan också spara mycket pengar genom att välja LED-belysning.

Livslängden är avgörande

Den stora besparingen gör man dock tack vare LED-lampans livslängd. LED-lampor har en livslängd som är cirka 40 till 50 gånger längre än en vanlig glödlampa. Det innebär att en LED-lampa lever lika länge som 40 till 50 glödlampor. Eftersom glödlampor inte är gratis kan du därför spara mycket pengar genom att välja LED, samtidigt som det är mer miljövänligt.

Idag är det inte särskilt vanligt att kunna köpa en vanlig glödlampa, men om man räknar på att de skulle kosta 10 kronor styck så hade du behövt spendera 400 till 500 kronor för att klara samma livslängd som LED-lampan. Eftersom en LED-lampa kan kosta runt 30 kronor är det en bra besparing.

Halogenlampor är vanligare och används framförallt till spotlights, men det finns modeller som ser ut som vanliga glödlampor. Halogenlamporna har ungefär två till tre gånger längre livslängd än glödlampor. En LED-lampa skulle därför behöva ersättas med ungefär 20 halogenlampor.